CONEIX
web

THE CATALAN HERITAGE HOUSE


El Palau Moja és un espai únic situat al cor de Barcelona amb un relat atractiu i engrescador on la Història, el Patrimoni i el Territori de Catalunya s’interrelacionen per tal d’apropar-los als visitants. D’una manera original, l’establiment integra els diferents recursos i atractius del territori – monuments, relats històrics, personatges, artesania, gastronomia, espais naturals, paisatges, entre molts d’altres– per tal de transmetre la potencia i singularitat de Catalunya.

A més a més, al Palau Moja la tecnologia hi juga un paper fonamental. El visitant pot navegar per la història del Patrimoni Català mitjançant tauletes i grans pantalles tàctils on pot trobar informació que va des dels nostres orígens fins a la contemporaneïtat. D’aquesta manera el visitant descobrirà indrets que desconeixia, i que ara voldrà anar a visitar. Per això, al mateix Palau posem a la seva disposició l’Oficina de Turisme  on podrà informar-se i reservar la visita a aquells indrets que vulgui visitar, ja siguin les grans icones de Catalunya o les visites d’interès específic.

I no només això, sinó que si el visitant vol comprar productes de proximitat relacionats amb els diferents períodes de la Història de Catalunya ho podrà fer a la botiga del Palau, on podrà trobar una àmplia gama de productes de tota mena relacionats amb l’artesania, la historia, l’enogastronomia, llibres, etc. relacionats amb la cultura catalana.

Tampoc hi falta l’espai gastronòmic, on en un ambient relaxat podrà degustar plats lligats a la gastronomia catalana amb ingredients ecològics i de km0 procedents de les diferents denominacions d’origen del país. Benvinguts!

IMG_8137
web-2

EL PALAU MOJA


La Casa del Patrimoni Català s’ubica als baixos d’un edifici singular i ple d’història. Edificat pel marquès de Moja i la seva muller, M. Lluïsa de Copons, sobre el que foren la torre i les muralles de la Portaferrissa, és obra de l’arquitecte Josep Mas, el mateix que edificà la Mercè, Sant Vicenç de Sarrià i l’ampliació́ del Palau Episcopal de Barcelona.

Iniciades les obres el 1774, al cap de deu anys s’inaugurava el Palau amb la festa del casament de la pubilla dels marquesos de Moja, amb l’estructura i les façanes pràcticament enllestides. Més endavant, al setembre de 1791, es donava a conèixer l’obra pictòrica de Francesc Pla –el Vigatà̀- al gran saló, i els arrambadors del vestíbul, del pintor Pere Pau Montanya.

Josepa de Sariera i de Copons, darrer membre dels Moja i Cartellà, morí sense descendència el 1865.

Els seus marmessors llogaren el Palau al Foment del Treball Nacional que des d’allà va coronar la campanya a favor del proteccionisme l’any 1869.

Pocs anys després, Antoni López i López, primer marquès de Comillas, adquirí́ el Palau, hi emprengué́ obres importants de reforma i decoració́, i passà a residir-hi l’any 1875.

Alfons XII, a l’entrar a Espanya durant la Restauració́, dormí en el Saló Blau d’aquesta casa i en fou hoste també́ sant Joan Bosco, l’abril de 1886. Mossèn Jacint Verdaguer, amb el càrrec d’almoiner del marquès de Comillas, digué́ missa i residí́ al Palau des del 1876  ns al 1891.

Entroncada la família López amb els Güell, foren senyors d’aquesta casa el segon comte de Güell – alcalde de Barcelona–, i els seus hereus. En la seva primera estada a Barcelona, el Rei emèrit Juan Carles I, llavors príncep, hi residí́ durant unes setmanes. L’any 1971 s’hi produí́ un incendi; l’edifici restà malmès i abandonat durant onze anys, i va perdre part del que conservava i la condició́ de residència.

Adquirit per la Generalitat de Catalunya, el 1982, una immediata restauració́ obrí un nou període, i va passar a ser seu de la Direcció́ General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura.

El Palau es construí en els darrers moments del barroc, influït per les noves tendències estètiques franceses de retorn al classicisme i a la sobrietat de línies. Al seu interior destaquen, entre les diferents estances, el Gran Saló i la capella, decorats amb pintures de Francesc Pla. Pere Pau Muntanya pintà els arrambadors de sis salons del Palau.

Pels seus valors historicoartístics ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

coneix3

coneix6
coneix7
coneix8